Over Mij

11/04/2015

KINDERHULP IN BELARUSDit keer dump ik een bericht wat misschien best wel afwijkt van mijn 'normale' berichten. Maar dit is toch echt iets wat ik met jullie moet delen én ik vind het nog steeds ontzettend gaaf dat ik deze kans krijg. Ik heb dit bericht overigens al een paar weken lang in de planning staan maar wist niet zo goed hoe en wat. Nu ik onderhand meer informatie gekregen heb, kan ik dit ook met jullie delen. Want heuj, ik ga een weekje vrijwilligerswerk doen in Wit-Rusland.

Wit-Rusland is niet écht een land waar je meteen aan denkt bij het woord 'vrijwilligerswerk'. Toen ik dit aan mijn omgeving vertelde kreeg ik ook best wel vaak de opmerking: ''Wit-Rusland!? Wat ga ja dááár nou weer doen!?''. Ook vroegen veel mensen hoe ik daar dan bij kwam. Ik zal alles even haarfijn uitleggen. Niet alleen hoe ik er bij kom, maar ook wat we daar allemaal gaan doen, met wat voor groep ik heen ga en hoe onze voorbereiding eruit ziet.

Hoe kwam ik bij Wit-Rusland?
Een paar weken terug kreeg ik een mail van Stichting Rusland Kinderhulp met de vraag of ik mee wilde doen aan dit project. Natuurlijk was ik meteen enthousiast, het is immers een once in a lifetime kans. Zelf doe ik best veel vrijwilligerswerk in mijn eigen dorp, maar een kans om echt naar het buitenland te gaan heb ik nog nooit gehad. In de mail stond een kort uitgelegd wat we in die week gingen doen en ook dat de week vooral gericht was op jongeren tussen de 16 en de 25 jaar. Ik heb mij meteen opgegeven maar er konden echter maar een bepaald aantal jongeren mee. Ik was een van de gelukkigen die mee mocht.


Wat doet Stichting Rusland Kinderhulp (SRK)?
SRK haar doel is al vanaf 1993 hetzelfde: het hulp bieden aan kinderen in Belarus. Dit doen ze
vooral door het uitwisselen van kinderen. Een keer per jaar komen verschillende kinderen naar Nederland en verblijven ze hier enkele weken bij een gastgezin. De reden hiervan is de Tsjernobylramp wat in 1986 gebeurde. Doordat de kinderen enkele weken buiten het besmette gebied komen, krijgen ze een enorme energieboost. Daarnaast nemen de kinderen ook een kijk in een hele andere wereld. SRK inspireert en bemoedigd hen tot een positief leven. Met als resultaat dat kinderen gaan studeren, sporten en een positieve kijk op het leven krijgen.

Met wie ga ik die kant op?
Op dit moment weet ik alleen dat ik, met nog negen andere meiden uit mijn dorp, die kant op ga. Natuurlijk gaan er nog meer jongeren mee, maar die heb ik nog niet ontmoet. Ik vind het erg grappig dat onze groep uit alleen maar meiden bestaat, maar daarnaast vind ik het ook een hele gezellige groep. Ik ken deze meiden ook best wel goed omdat we natuurlijk bij elkaar in het dorp wonen, en ik moet ook eerlijk toegeven dat ik hier best blij mee ben. Zo heb ik toch een beetje een vertrouwd gevoel als ik die kant op ga. De andere groepen ontmoet ik ergens in november, maar ik ga er vanuit dat dit allemaal leuke mensen zijn.

Wanneer gaan we en wat gaan we doen?
In mei gaan we dus die kant op. Met de bus. Het is een reis van ongeveer dertig uur maar ik heb het er helemaal voor over! Wat we daar precies gaan doen weten we nog niet, maar dat krijgen we te horen op de bijeenkomst in november. We weten alleen dat we scholen en ziekenhuizen gaan bezoeken en vooral de kinderen gaan vermaken. Tijdens de week worden we per tweetal opgevangen in een gastgezin. Zelf vind ik dit best spannend omdat ik geen woord Russisch spreek, en die mensen daar geen woord Engels of Nederlands spreken.

Dit is zo ongeveer alle informatie wat ik tot nu toe heb. Ik heb er zo veel zin in en vind het ook enorm spannend. Ik weet ook echt niet wat ik van de reis moet verwachten. Mijn oom en tante hadden zelf ook altijd een Russisch meisje in huis en haar verhalen zijn eigenlijk alle informatie die ik heb over dat land. Er heerst enorm veel armoede en mensen leven daar letterlijk onder een paar houten plankjes. Ik denk dat dit wel enorm heftig is om te zien, maar ik denk ook dat onze hulp enorm gewaardeerd gaat worden.

2 opmerkingen:

  1. Supertof dat je dat mag doen. Het lijkt me geweldig om de kinderen daar te mogen helpen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gaaf dat je deze kans krijgt! Ik loop momenteel stage in Zuid-Afrika bij een vrijwilligersorganistie. Het is echt heel mooi en dankbaar om te doen!

    BeantwoordenVerwijderen