Over Mij

4/07/2016

My Beautiful Broken Brain | Netflix TipMy Beautiful Broken Brain vertelt het verhaal van Lotje Sodderland, een 34-jarige vrouw die van het leven genoot en een grote passie had voor haar baan, wat onder andere bestond uit veel praten, communiceren en schrijven. In 2011 kreeg Lotje een beroerte waardoor ze niet meer kon lezen, schrijven en nog amper kon praten. Van haar revalidatie is een documentaire gemaakt en ik moet zeggen dat het indrukwekkend was om te zien.

Bijzonder aan het verhaal van Lotje is dat ze acht dagen na haar beroertje contact zocht met Sophie Robinson, de vrouw die haar hielp om de documentaire te maken. In de documentaire vraagt Sophie ook waarom Lotje zo snel contact met haar heeft gezocht, terwijl de meeste mensen eerst aan hun herstel zouden denken. Lotje antwoordt dat ze geobsedeerd is geraakt met het filmen, omdat haar hersenen niet veel meer kunnen onthouden.

''I was a pretty normal, very busy, normal... Kind of a clever person. And now I'm starting from the beginning.'' Zo begint Lotje haar uitleg over wat er gebeurd is. Wanneer Sophie Robinson haar vraagt hoe het voelt, kan Lotje het haar niet meer uitleggen omdat ze de woorden niet meer kan vinden. Het is apart hoe een jonge vrouw die alles goed voor elkaar had, ineens weer opnieuw moet beginnen. Door de beroerte moet ze ook weer bij haar moeder intrekken. Lotje verteld dat ze zich net een baby voelt, omdat ze alles weer opnieuw moet leren.

20 dagen na de beroerte ontekt Lotje dat er nog veel meer veranderd is. Door haar rechter oog ziet ze niet meer hetzelfde waardoor het lijkt alsof Lotje zich in een andere demensie bevindt.  Deze nieuwe dimensie beschrijft Lotje als prachtig maar ook pijnlijk. Het is voor haar een plek waar ze zich kan volledig kan verliezen. Een buitengewone wereld die ze zelf ontdekt heeft. Maar soms is die blek ook angstaanjagend en lijkt het wel een nachtmerrie. Het is gek, want door haar linkeroog bevindt Lotje zich in de normale wereld, terwijl alles door haar rechteroog compleet surrealistisch lijkt.


Het is bijzonder hoe optimistisch Lotje naar haar situatie blijft kijken. Doordat ze veel beelden zelf heeft geschoten met haar Iphone, komt het verhaal nog dichter bij. Lotje Sodderland komt soms met uitspraken die je goed laten nadenken en ondanks haar situatie weet ze erg humoristisch te blijven. Het verhaal van Lotje is erg confronterend omdat het iedereen kan overkomen. Maar juist daarom raad ik deze documentaire aan. Het is een belangrijk verhaal waar we veel van kunnen leren!

2 opmerkingen:

 1. Deze staat ook nog op mijn lijstje om te kijken, lijkt me een mooie docu!
  Ik kwam net via het girlscene forum op je site terecht, leuke blog heb je :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah wauw deze documentaire lijkt me ontzettend mooi! Goede tip
  Liefs, Eline
  Note-Lines

  BeantwoordenVerwijderen